Wanneer heeft u rijbewijs E nodig?

Voor een Vlemmix boottrailer hoeft u niet altijd in het bezit te zijn van een E achter B.  Om te mogen rijden met een Vlemmix boottrailer moet u van een aantal dingen op de hoogte zijn: Het gewicht van de boottrailer, het laadvermogen van de boottrailer, het gewicht van de boot en de technisch maximale massa AHW (TMM) die de auto mag trekken.  Eenmaal op de hoogte kunt bepalen of u een E rijbewijs nodig heeft voor het rijden met uw boottrailer.

Stel dat uw het TMM van uw auto 1500 Kg is en gewicht van uw auto 1600 Kg. Achter de auto wilt u een Model A Vlemmix boottrailer met daarop een boot die samen zorgen voor een gewicht 1320 Kg. Het samengestelde gewicht, auto plus de trailer, is in dit geval 2920 Kg. Dat is ruim onder de maximale toegestane 3500 Kg.  In dit geval mag er dus zonder een E rijbewijs worden gereden. Dit is echter wel een van de lichtste boottrailers in het assortiment van Vlemmix.

Gecombineerd gewicht boven de 3500 Kg

Mocht het zo zijn dat u kiest voor een tandemasser boottrailer kan het snel voorkomen dat u boven een gecombineerd gewicht van 3500 Kg uitkomt. Dat betekent dat u in dit geval wel moet beschikken over een E rijbewijs om met de boottrailer te mogen rijden. Kort gezegd is verstandig om het E rijbewijs sowieso te halen. Hiermee voorkomt u dat elke keer als u met een andere combinatie gaat rijden dat u eerst alles moet doorberekenen. Mocht u met de boottrailer naar het buitenland gaan en binnen de EU blijven, dan gelden dezelfde regels als in Nederland.

Dus wat mag u met een rijbewijs B rijden:

  1. De combinatie van de aanhanger en het trekkend voertuig mag niet meer zijn dan 3500 Kg.
  2. Het gewicht van de aanhanger mag niet meer zijn dan technisch maximale massa AHW. Zoals op het kentekenbewijs van het voertuig vermeld staat.

 

Wanneer rijbewijs E:

  1. Het rijbewijs is verplicht bij aanhangers boven de 750 Kg als de combinatie zwaarder is dan 3500 Kg met een maximum van 7000 Kg.

 

Vlemmix-rijbewijs